Kirsten Dunst – biografi, kerjaya, kehidupan peribadi, fakta menarik, berita

Kirsten Dunst - biografi, kerjaya, kehidupan peribadi, fakta menarik, berita

Kirsten Carolyn Dunst – Pelakon, pengeluar, skrip, pengarah, penyanyi dan model Amerika Syarikat, “anak emas” Hollywood. Pemenang pencalonan untuk Golden Globe (Wawancara dengan Vampire), Anugerah Saturn (pelakon muda terbaik), Cannes Film Festival 2011 hadiah (Melancholy). Pada tahun 1995, Orang ramai termasuk pelakon di kalangan 50 orang paling cantik di dunia.

Dilahirkan Kirsten Dunst (Kirsten Dunst) di bandar Point Pleasant (New Jersey) pada 30 April 1982 dalam keluarga artis dan pekerja perubatan. Ibu Kirsten bermimpi bahawa anak perempuannya menjadi model dan dalam 4 tahun gadis itu muncul di skrin TV dalam iklan anak patung. Kemudian diikuti oleh banyak lagi iklan dan peranan kecil yang pertama dalam episod pertunjukan parodi “Saturday Night Live”.

Selama ini, Kirsten menghadiri Ranney School di New Jersey. Debut Kirsten Dunst di layar besar berlaku dalam filem “New York Stories” (1989) Woody Allen yang terkenal. Tidak lama selepas perdana gambar, keluarga itu berpindah ke Los Angeles.

Kirsten Dunst – permulaan kerjaya cemerlang

Kirsten belajar di sekolah Katolik Notre Dame dan pada masa yang sama bertindak dalam filem. Jam bintangnya bermula dengan peranan dalam siri “Love” (1990-1991). Pelakon muda itu bermain dengan baik dalam peranan “Vanity of the Vanity” Brian De Palma dengan penyertaan bintang-bintang Hollywood seperti Bruce Willis dan Tom Hanks.
Kemudian terdapat peranan yang tidak ketara pada Cat (siri “Sisters”), filem-filem “Kegelapan di Fajar” dan “Tamak.”

Kirsten Dunst – mendapat populariti

Pada tahun 1994, Kirsten membuat berjuta-juta wanita cemburu ketika dia cemerlang melakukan peranan dalam Neil Jordan’s Gothic Film Wawancara dengan Vampire. Dia bernasib baik untuk bekerja dengan Brad Pitt dan Tom Cruise. Peranan dalam filem ini menjadikan Kirsten pelakon muda Hollywood yang paling tinggi. Tetapi dia berusia tiga belas tahun pada masa itu!

Kemudian mengikuti satu siri karya yang sama hebat dan berjaya – sebuah filem dramatik “Little Women”, filem “Jumanji” dan siri TV popular “First Aid”. Dunst berjaya memainkan orang muda yang sama-sama lucu dan peranan dramatik yang agak serius.

Pelakon itu benar-benar mengejutkan anak perempuan Nicholas II dalam filem animasi “Anastasia”, dan pada tahun 1997 diikuti peranan dalam filem “Rascacy” sensasi oleh Barry Levinson. Pada tahun 1999, Dunst menerima undangan Sofia Coppola untuk membintangi filem debutnya “Virgin-bunuh diri.” Gambar yang indah, pada masa yang sama sangat terang, seperti mimpi musim panas dan benar-benar tidak jelas. Dan Kirsten, yang buat kali pertama terpaksa bermain seorang gadis yang tidak terlalu pemilih dalam hubungan, melakukan pekerjaan yang sangat baik. Setiap peranan baru aktres membawa kejayaan dan peminat setia bakatnya.

Kirsten Dunst – peranan yang paling menonjol

Menembak dalam filem “Spiderman”, yang menjadi hit box-office tahun 2002, dengan serta-merta membuat Dunst menjadi kegemaran penonton berjuta-juta. Dua tahun kemudian, kesinambungan cerita Spider-Man muncul di skrin, dan pada tahun 2007 – perdana bahagian ketiga mengenai super hero. Kirsten muncul dalam ketiga-tiga filem itu. Walau bagaimanapun, tidak semua karya kritikan Kirsten Dunst bertemu dengan kegembiraan. Gambar “Elizabethtown” (2005) diiktiraf sebagai kegagalan lengkap pelakon dan pengarah Cameron Crowe.

Satu tidak dapat membantu mengingati lukisan ikonik yang lain dalam karier Kirsten Dunst – filem 2006 “Marie Antoinette” dan komedi “Bagaimana untuk kehilangan kawan dan membuat semua orang membenci kamu” (2008).

Pada masa itu, pelakon itu mengalami masa-masa sukar: masalah dengan kehidupan peribadinya, ketergantungan pada alkohol dan dadah. Mengambil masa selama dua tahun, pada tahun 2010, pelakon itu kembali ke skrin dalam filem “All the best.” Dan kemudian terdapat “Melancholy” pengarah terkenal Lars von Trier, yang membawa Kirsten hadiah Festival Filem Cannes.

Kirsten Dunst – kehidupan peribadi

Kirsten tidak berkahwin dan tidak boleh berbangga dengan romantik jangka panjang. Walau bagaimanapun, bilangan teman lelaki yang mengagumkan hanya boleh dicemburui. Antara penyokongnya adalah pelakon terkenal Jake Hoffman (anak lelaki Justin Hoffman), Josh Hartnett, Jake Gyllenhaal. Novel dengan yang terakhir sangat terang, sayangnya, mereka pecah pada tahun 2004. Kemudian terdapat komunikasi ringkas dengan pemuzik Jason Bozel dan penulis drama Jeff Smij. Sekarang di Hollywood terdapat khabar angin tentang novel Dunst dengan pelakon Garrett Hedlund.

Kirsten Dunst – Fakta Menarik

  • Pada penembasan gambar “Smile Mona Lisa” Dunst bertengkar dengan Julia Roberts. Penyebabnya adalah kecantikan palsu Kirsten dengan keindahan suaminya yang terkenal.
  • Dunst adalah pemilik syarikat filemnya sendiri dengan nama yang menakjubkan “Spoon Kayu Pengeluaran”.
  • Pelakon itu suka softball dan bermain piano. Sayang haiwan, di rumah di Kirsten tinggal anjing dan dua kucing.

Kirsten Dunst – hari ini

Hari ini, Kirsten Dunst adalah bintang Hollywood sebenar. Setelah membuat perjalanan sukar dari model biasa kepada seorang pelakon yang popular, dia terus meneruskan perjalanannya dan, dengan pasti, akan memberikan banyak kejutan yang menyenangkan kepada peminatnya. Pada bulan Mac 2012 filem terakhir dengan penyertaan Kirsten yang menawan – “Dunia Selari” telah dibebaskan.

Loading...