Albania – rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Albania - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Albania Ia terletak di bahagian barat Balkan, di tenggara Eropah. Ia bersempadan dengan Serbia, Greece, Montenegro dan Macedonia. Dari sisi barat daya ia dibasuh oleh Laut Ionia, dengan Adriatik barat.

Penduduk Albania adalah sekitar 3.5 juta orang, yang 95% adalah orang Albania. Negara lain yang mendiaminya adalah Montenegrins, Slovaks, Yunani dan Gipsy.

Bahasa rasmi di negara ini adalah bahasa Albania, tetapi orang juga boleh bertemu bahasa Itali, Yunani dan juga beberapa bahasa Slavia.

Mata wang tempatan yang dipanggil lek sama dengan 100 tadika. Di belakang wang kertas dari 100 hingga 5000 leks dan duit syiling dalam nilai nominal dari 1 hingga 100 leks. Dalam tahun-tahun yang berbeza, wang kertas denominasi yang sama dikeluarkan, tetapi berbeza dalam penampilan. Juga di Albania anda boleh membayar secara bebas dengan dolar Amerika dan euro.

Banci penduduk 2010 menunjukkan bahawa orang Islam di Albania membentuk 48.8%, Ortodoks – 43% dan Katolik – 8%.

Albania – ibu kota dan bandar-bandar utama

Ibukota Albania Tirana menjadi tahun 1920. Penduduk megalopolis menurut data resmi untuk 2010 – 386 420 penduduk, dan menurut tidak resmi – hampir sejuta orang. Penduduknya dari segi komposisi etnik hampir homogen, kebanyakannya adalah orang Albania. Bandar ini agak padat, dan oleh itu ia menyenangkan untuk mendaki gunung. Kira-kira 80% daripada semua perusahaan perindustrian di negara ini tertumpu di dalamnya. Terdapat sangat sedikit tarikan seni bina di ibu negara. Hanya di pusat lama Tirana mempunyai beberapa ciri oriental tradisional yang dipelihara dalam susun atur.

Juga ada kemungkinan untuk mencatatkan bandar-bandar besar seperti Durres, Vlora, Berat, Lushnya, Korcha, Elbasan, Fieri dan Shkoder.

Albania – cuti dan lawatan

Pantai Adriatik adalah tempat yang indah untuk seluruh keluarga, terutama seperti di Albania hotel terletak di antara hutan pain. Laut Ionian berbeza dari yang lain dengan pantai-pantai kecil dan air jernih. Albania adalah sebuah negara pergunungan, dan ia juga terkenal dengan tasiknya. Hampir semua bandar mempunyai tasik mereka sendiri.

Di Albania, anda boleh berjaya menggabungkan lawatan laut dengan sejarah dan budaya. Negara ini, sebagai tambahan kepada laut yang jelas, pasir salju putih, alam semula jadi, sejarah purba dan iklim Mediterranean, menawarkan rehat budaya yang kaya.

Albania – tarikan

Tirana adalah bandar kosmopolitan yang sangat indah dengan pesona uniknya. Dia secara beransur-ansur menghilangkan masa lalu dan bunga abu-abu sebelum mata kita. Terdapat banyak taman yang menawan, bangunan indah yang terang, galeri, pusat hiburan dan muzium. Di tengah-tengah Tirana adalah patung-patung yang indah, lukisan dinding dan Piramid, di mana kedamaian Enver Hoxha kekal. Walaupun Albania mempunyai komunis yang lalu, bandar ini mempunyai banyak bangunan agama, gereja, yang mengandungi lukisan dan ikon dinding berharga.

Tidak jauh dari ibukota, di Krui, berdiri istana abad pertengahan Scandenberg, yang menempatkan dua muzium, dan di sebelah istana terdapat bazar Uthmaniyyah yang dipulihkan di mana Anda dapat membeli cenderamata dan karya-karya pengrajin tempatan.

Tidak kurang menarik ialah kubu Rosafa, yang dibina sebelum penaklukan Rom. Pada tahun 1913, beliau terlibat dalam operasi ketenteraan.

Salah satu kota yang paling purba di Albania ialah Berat. Monumen senibina disenaraikan dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO, manakala bandar itu sendiri seperti muzium terbuka. Berat sering menyebut bandar itu seribu tingkap, kerana ia hanya mempunyai monumen cemerlang Empayar Uthmaniyyah.

Bandar sihir Saranda sesuai untuk mereka yang memimpikan percutian romantis di tepi laut. Ia mempunyai infrastruktur pelancongan yang agak maju dan harga yang berpatutan. Suasana yang menyenangkan segera menawan pelancong! Pantai mewah, jalan-jalan yang indah dan landskap yang tiada tandingan akan diingati untuk masa yang lama selepas percutian romantis.

Tetapi jangan hanya menghadkan diri ke pantai, kerana terdapat begitu banyak tempat yang indah di Albania. Hampir di setiap kampung atau bandar anda boleh menemui landskap yang menarik, rumah yang menawan dan gereja-gereja yang indah dengan ikon kuno dan mural.

Sebagai contoh, di Berduotchi, anda dapat melihat kehidupan burung, pelicans kerinting dan burung-burung lain yang sama indahnya. Tak seorang pun akan tetap tidak peduli pada pemandangan gunung, warna dan budaya kampung setempat, penyelidikan monumen arkeologi yang boleh diakses dan menarik, seperti bandar terbiar Apolonia atau amfiteater Rom di bandar Duroossi.

Anda boleh pergi mendaki di pergunungan Albania, contohnya, di Torroni massif atau di utara negara itu ke Alps.

Juga ada laluan indah untuk perjalanan basikal, pada musim sejuk anda boleh meluncur salji dan ski. Selain itu, terdapat banyak sungai gunung, jadi ada peluang untuk pergi berakit, berkayak atau berenang di kayak, tetapi sudah di tempat-tempat di mana sungai lebih tenang.

Albania – cuaca

Iklim di Albania adalah Mediterranean subtropika sederhana. Panas musim panas yang panas (pada bulan Julai +24 +28 C) dan sejuk musim sejuk (di utara +6, di selatan + 14C). Rejim suhu bergantung pada sejauh mana lokasi terletak di atas paras laut. Kerana di beberapa bahagian negara di musim sejuk terdapat sehingga -20 C, pada musim panas tidak lebih tinggi daripada + 10C.

Pemendakan jatuh dalam jumlah 600-800 mm setahun, jumlah terbesar jatuh pada musim bunga dan musim gugur. Di kawasan pergunungan, pada ketinggian kira-kira 1000 meter, penutup salji boleh berlangsung selama beberapa bulan.

Cuaca di Albania sekarang:

Albania - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, petaAlbania - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Albania – dapur

Di Albania keutamaan diberi kepada daging (kambing, daging lembu), ikan (ikan trout dan ikan) dan sayur-sayuran. Pada satu masa dahulu, pengaruh yang besar terhadap tempatan mempunyai masakan Slavik, Turki dan Yunani.

Ia perlu mencuba hidangan kebangsaan seperti kukurech, fargesa-tyrant, shish-kebab, ais krim, dan kek beras manis. Musim panas memberi keutamaan kepada sup timun dan penipu.

Orang Albania lebih suka kopi yang sangat kuat, ini tidak boleh dilupakan apabila membuat pesanan di restoran tempatan.

Alkohol, wain putih adalah yang terbaik. Kekasih minuman keras yang lebih kuat akan berpuas hati, setelah merasai pengambilan susu pada herba, peniaga tempatan dan minuman keras.

Albania – fakta menarik

Albania, cukup aneh, mengesahkan apa yang dikatakan tidak dengan mengangguk, tetapi dengan goncangan kepala dari sisi ke sisi. Isyarat negatif mereka sepadan dengan “ya” kami, iaitu, mengangguk kepala. Di Tirana dan bandar-bandar utama lain, ini tidak begitu biasa, tetapi di wilayah provinsi itu benar kepada adat mereka, sering kali terdapat salah faham antara wisatawan dan penduduk setempat.

Albania – pendaftaran visa

Warga Persekutuan Rusia, yang memutuskan untuk melawat negara ini dari 30 Mei hingga 31 Oktober, tidak memerlukan visa (dalam tempoh ini, lawatan peribadi mungkin selama 90 hari).

Jika terdapat visa negara kategori D bagi mana-mana negara Schengen atau kategori visa Schengen C, visa Albania tidak akan dikehendaki sama ada. Jika tidak ada dokumen sedemikian, anda perlu menjaga visa yang sesuai terlebih dahulu. Di bawah jemputan peribadi, kosnya akan dari $ 5, visa perniagaan akan dikenakan biaya $ 20.

Albania – Kedutaan

117049 Moscow, Mytnaya St., d. 3 meter persegi M. 8hb
Tel. 230-77-32

Peta Albania

Albania - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Loading...