Kemboja – rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Kemboja - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Kerajaan itu Kemboja terletak di pulau Indochina. Di sebelah barat, negara bersempadan dengan Thailand, di utara negara tetangganya adalah Laos, dan di timur – Vietnam. Negara Asia Tenggara ini dibasuh oleh perairan Teluk Thailand. Jumlah wilayah Kemboja adalah 181 ribu kilometer persegi.

Arteri air utama di negara ini ialah Sungai Mekong. Penduduk Kerajaan Kemboja adalah 12 juta orang, di mana 95% etnis Khmers, 4% Cina dan 1% Vietnam. Bahasa rasmi negara ini Khmer, dan bahasa Inggeris dan Perancis juga digunakan. Arah agama negara adalah agama Buddha (95% daripada penduduk), dan umat Islam dan Katolik juga tinggal di Kemboja. Sistem negara Kemboja adalah monarki perlembagaan. Unit monetari negara adalah riel.

Kemboja – ibu kota dan bandar terbesar

Ibukota kerajaan Kamboja adalah Phnom Penh dengan populasi hingga 1 juta orang. Bandar ini merupakan bandar kolonial Perancis yang paling indah.
Phnom Penh adalah bandar terbesar di negara ini, selepas ia pergi: – Angkor
– Sihanoukville
– Siem Reap.

Kemboja – percutian dan lawatan

Kerajaan Kemboja, pada tahun-tahun kebelakangan ini berkembang pesat infrastruktur pelancongan. Negara ini telah muncul dari perang dan pengasingan selama sedekad, dan hari ini Kamboja moden menjadi negara yang semakin menarik bagi para pelancong. Kerajaan kini bukan merupakan tambahan kepada program lawatan Vietnam dan Thailand, tetapi telah menjadi destinasi pelancongan bebas.

Resort tepi pantai terbesar di Kemboja adalah Sihanoukville, yang terletak di semenanjung di Teluk Thailand. Resort ini terkenal dengan pantai berpasir, yang dibingkai oleh pokok kelapa sawit mewah. Perairan Hangat Teluk Thailand, pasir putih pantai, hotel moden baru dan banglo pantai menarik wisatawan dari seluruh dunia. Resort ini menawarkan banyak pantai yang lengkap dan pelbagai aktiviti: berenang, bermain ski air, menyelam, memancing … Kebanyakan pantai resort terletak berhampiran dengan pusat bandar. Tetapi di Sihanoukville terdapat juga tempat-tempat yang hampir tidak didiami untuk peminat rehat yang terpencil.

Resort Battambang adalah bandar kedua terbesar di Kemboja dan adalah syurga bukan sahaja untuk rekreasi, tetapi juga sangat menarik kepada pelancong untuk bangunan kolonial dipelihara.

Resort Kep adalah tempat percutian kegemaran elit kolonial Perancis, dan hari ini ia merupakan resort yang paling popular dengan Perancis. Kep – ini adalah tempat yang selesa untuk berehat yang selesa. Ia menarik kesunyian khas, kecantikan semulajadi yang luar biasa dan yang terbaik di semua ketam pantai.

Siam-Rip adalah pintu masuk ke kuil-kuil unik Angkor, pusat budaya dan rohani negara. Di bandar ini terdapat ramai bukan sahaja tarikan unik, tetapi juga salon SPA bertaraf tinggi, hotel-hotel bergaya dan hiburan untuk setiap selera.

Kemboja – tarikan

Kerajaan Kemboja berbangga dengan tarikan-tarikan kecantikan yang unik, misteri dan menarik yang mengejutkan dan mengesankan para tetamu negara. Samy sendiri adalah monumen megah dan terkenal budaya kuno – ia adalah Angkor, yang mewakili kompleks tunggal dan indah kompleks istana dan kuil. Kawasan Angkor adalah 200 kilometer persegi. di mana lebih daripada 100 kuil dan istana telah dipelihara. Angkor berada di bawah naungan UNESCO.

Tetamu di negara ini tidak syak lagi. ia akan menjadi sangat menarik untuk melawat bandar Roluos, di mana ibu kota Raja Jayavarman II. Semua kuil di bandar telah dibina pada akhir abad IX. Di bandar dan hingga hari ini ada biara Budha berfungsi.

Kesan yang luar biasa akan memberi pelancong kebanggaan Kemboja, ibu negara – Phnom Penh, yang ditubuhkan pada abad XIV dan merupakan pelabuhan utama. Di antara banyak monumen kebudayaan di bandar ini, yang paling terkenal adalah
– biara Phnom Penh;
– terkenal dengan dunia “Pagoda Perak”;
– kompleks mewah Royal Palace.

Perjalanan ke kerajaan kambodzhskoe misteri – peluang untuk merasa daya tarikan yang unik di negara ini, untuk berkenalan dengan sampel mewah, seni cemerlang Khmer tamadun dan, sudah tentu, satu peluang yang baik untuk berehat di dunia eksotik.

Kemboja – cuaca (iklim)

Suhu di Kemboja sangat jarang jatuh di bawah + 25C. Malah pada musim hujan (Jun – Oktober) suhu purata adalah dari +27 hingga +35. Masa yang paling baik untuk pelancong adalah November – Februari, suhu purata sepanjang tempoh ini adalah dari +20 hingga +27 dan hampir selalu cerah. Masa terpanas di negara ini adalah bulan Mac – Mei, suhu purata dalam tempoh ini ialah dari 29 hingga 39 tahun.

Cuaca di Kemboja sekarang:

Kemboja - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, petaKemboja - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Kemboja – dapur

Masakan Kemboja Kebangsaan kebanyakannya beras, daging, ikan, sayuran dan sayur-sayuran. Kemboja menyediakan pelbagai jenis masakan tradisional, tetapi tempat utama dalam masakan negara diberikan kepada sup yang dimasak dengan api terbuka dari pelbagai jenis daging dan makanan laut. Dalam menu masakan kebangsaan, selalu ada pelbagai sayur-sayuran jeruk dan masam, serta produk salai (ikan dan daging).

Masakan Kamboja dicirikan sebagai pedas dan pedas dengan rasa manis. Perhatian khusus diberikan kepada pelbagai sos.

Pencuci mulut manis sangat popular di negara ini. Harus diingat bahawa di dapur Kemboja, produk seperti katak, serangga, labah-labah, kura-kura dan ular sering digunakan sebagai ramuan.

Dari minuman ke Kemboja, keutamaan diberikan kepada jus buluh segar dan teh hijau, serta bir. Perlu diingatkan bahawa negara ini mempunyai industri bir yang sangat baik.

Kemboja – fakta menarik

– Kerajaan Kemboja dilarang memasuki Arab dan Turki.
– Nama Kemboja hanya di Rusia dan beberapa negara lain, dan
di dunia negara itu dipanggil – Kampuchea.
– Tiada rumah kanak-kanak di Kemboja.
– Pendidikan di dalam kerajaan tidak wajib.
– Hampir semua hotel di negara ini adalah perkhidmatan dan kemewahan tertinggi.
– Adalah menarik bahawa di negara ini, kod cukai mengambil hanya tiga muka surat.
– Kerajaan Kemboja adalah tempat bercuti kegemaran bagi Perancis.

Kemboja – visa

Untuk perjalanan ke Kemboja, visa diperlukan: – pelancong atau transit.
Untuk mendapatkan visa pelancong ke Kerajaan Kemboja, pakej standard dokumen diperlukan. Tempoh pertimbangan permohonan biasanya satu hari, visa pelancong dikeluarkan selama 30 hari, kosnya ialah $ 20.

Kemboja – Kedutaan

Kedutaan Besar Kerajaan Kemboja di Moscow terletak
di jalan. Lorong Starokonoshenny
telefon: 637-47-36

Peta Kemboja

Kemboja - rehat, pemandangan, cuaca, masakan, lawatan, foto, peta

Loading...