Currant mousse – pencuci mulut yang paling dianggarkan

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Selepas makan tengah hari yang lazat atau snek tengah hari, anda sentiasa mahu sesuatu yang manis, terutamanya untuk kanak-kanak. Tetapi setiap hari ia tidak akan mungkin untuk mendapatkan mereka kek dan kek, selain gula-gula sememangnya tidak berguna – hanya menambah kalori tambahan.

Itulah sebabnya currant mousse adalah untuk anda mencari sebenar, kerana selain vitamin dan mineral yang berguna, hidangan ini mengandungi semolina, yang indah untuk menenun badan dan memberikan kekuatan untuk pencapaian baru.

Currant mousse ternyata menjadi warna merah jambu yang kaya dan tidak seorang pun akan menolak untuk mencuba, terutamanya – kanak-kanak! Anda boleh memasak pencuci mulut ini dari mana-mana beri: strawberi, raspberi, ceri, currants, dll. Perkara utama ialah mereka tidak mempunyai tulang besar.

Hidangan ini dihidangkan di pelbagai restoran dan kafe, dan di sana anda membayarnya jauh lebih mahal daripada yang akan dibelanjakan pada kos.

Untuk 2 hidangan mousse anda perlu:

– 200 g buah berry currant;
– 300 ml air;
– 2 sudu besar. l. ubat semolina;
– 2 sudu besar. l. gula pasir.

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Untuk menyediakan pencuci mulut yang ekonomik ini, anda boleh menggunakan bukan sahaja segar, tetapi berry beku – mereka dijual di mana-mana pasar raya atau kedai. Beri mesti dibasuh di dalam air dan diletakkan dalam bekas di mana anda akan menyediakan mousse. Adalah lebih baik untuk melakukan ini dalam periuk atau kuali dengan bahagian bawah tidak melekat! Segera tuangkan gula ke dalamnya. Tuangkan di dalam air dan letakkan bekas di atas dapur. Tunggu didih dan masak buah beri selama 5-7 minit, seperti komposit biasa, dan kemudian buang bekas dari api.

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Lulus jus currant melalui penapis atau colander, dan beri yang dibuang di dalamnya, lap. Alat yang sempurna untuk ini akan menjadi mullet untuk kentang. Semua pulpa yang dihasilkan ditambah kepada jus dan sekali lagi meletakkan segala-galanya di atas dapur.

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Letakkan beberapa kek semolina, segera campurkan dengan mengocok, supaya pencuci mulut tidak membentuk ketulan.

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Hancurkan mousse dengan api sehingga tebal, kacau dengan pukul. Sebaik sahaja semolina memberikan pencuci mulut ketumpatan – matikan api dan biarkan kandungan di dalam bekas untuk menyejuk selama 15-20 minit. Apabila penyejukan, mangga akan lebih tebal dan pencuci mulut lebih padat.

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Kemudian, dengan mixer, cambuk mousse masak selama kira-kira 5-7 minit sehingga ia benar-benar putih.

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Sebaik sahaja ini berlaku – anda boleh meletakkan manis di lopak atau mangkuk dan berkhidmat, dihiasi dengan daun pudina dan coklat. Selera makan!

Currant mousse - pencuci mulut yang paling dianggarkan

Seperti yang anda dapat lihat, resipi untuk pencuci mulut ini sangat mudah. Di samping itu, anda boleh menggunakannya sebagai krim untuk kek atau pastri. Dari currant mousse adalah cheesecake yang sangat baik. Secara umum, terdapat banyak pilihan! Satu lagi ekonomi yang tiada tandingannya – dalam ekonomi. Mari kita hitung, berapa banyak kedua-dua bahagian pencuci mulut ini membebankan kita:

– 200 g berry currant – 17.5 rubel;
– 2 sudu besar. l. semolina – 3 rubel;
– 2 sudu besar. l. gula pasir – 5 rubel.

Jumlah dua bahagian kos manis yang lazat kira-kira 22.5-23 rubel, yang bermaksud bahawa satu kos yang berkhidmat hanya 11-12 Rubles. Untuk pencuci mulut yang sangat lazat dan berguna, ini adalah harga yang tidak masuk akal! Masak dengan kami dan kami akan mengajar anda bagaimana anda boleh menyimpan dengan menyediakan hidangan restoran yang indah dengan harga kos!

Loading...