Kami akan menyelamatkan taman ini pada musim sejuk. Cara menyediakan tumbuhan untuk fros.

Kami akan menyelamatkan taman ini pada musim sejuk. Cara menyediakan tumbuhan untuk fros.

Pada musim sejuk, pokok buah-buahan dan semak beri pelbagai jenis rosak kepada satu darjah atau yang lain oleh fros, mengalami turun naik suhu dan faktor-faktor lain. Petua-petua ini akan membantu tukang kebun amatur, terutama mereka yang baru-baru ini mula berkebun, untuk menyelamatkan taman dan mendapatkan hasil yang baik di masa depan.

Pertama sekali, dari frosts: bahagian atas tanah tumbuhan paling kerap. Epal dan pir dilindungi dengan cawangan tahunan dan pucuk, beg buah, batang dan cabang cawangan rangka. Dalam pokok buah-buahan, tunas buah-buahan, dan juga pucuk-pucuk tahunan, sering membeku. Pada musim sejuk yang teruk, bahagian atas batu batu di atas tanah sepenuhnya membeku melalui penutup salji. Jika tidak, suhu tanah boleh turun ke -9-16 ° C, dan kemudian bahagian akar pokok baka yang berbeza rosak dan mati (membekukan).

Di samping itu, kerosakan berbahaya seperti solar terbakar, serta batang-batang batang dan cabang-cabang cawangan kerangka yang sangat biasa. Dengan gigitan fros pada kulit, seseorang dapat melihat retakan membujur yang panjang dengan panjang yang berlainan. Kulit di sepanjang retakan mengalir dari kayu, meningkatkan saiz luka. Kebanyakannya, pokok-pokok menderita ini, yang tidak menamatkan pertumbuhan mereka pada masa dan kayu tidak matang. Tahap kerosakan bergantung kepada umur, gred, dan juga pada ketinggian batang pokok.

Tanaman Berry juga mengalami fros. Dalam salji percuma dan musim sejuk bersalji apabila suhu udara tolak 13-16 ° C rosak teruk atau sepenuhnya membekukan ladang strawberi, dan pada musim sejuk dengan variasi mendadak suhu sering mati ladang raspberry. Untuk currant dan gooseberry dicirikan oleh rintangan fros tinggi. Sistem akar mereka boleh menahan suhu sehingga 18 darjah di bawah sifar.

Untuk meningkatkan ketabahan pokok buah-buahan adalah perlu untuk mewujudkan keadaan untuk pertumbuhan intensif tumbuhan dalam pusingan awal berkembang dan siap tepat pada masanya kayu proses masak dan pengumpulan nutrien dalam separuh kedua tumbuh-tumbuhan diikuti dengan peralihan kepada keadaan rehat. Sangat penting untuk ini adalah bekalan seragam yang optimum tumbuhan dengan air sepanjang musim panas dan musim gugur. Di bawah keadaan sedemikian, keadaan fisiologi pokok dan semak sangat bertambah baik, yang meningkatkan ketahanan musim sejuk mereka.

Menumbuhkan taman yang sama dengan pelembapan yang tidak rata atau terhad dan kemarau, sebaliknya, memburukkan lagi keadaan tumbuh-tumbuhan, yang akibat dari pertumbuhan awal ini. Penamatan pertumbuhan yang lebih awal mengurangkan kesukaran musim sejuk mereka. Penghidratan terhad dan tidak sekata, kerana waterlogging tanah, taman membawa kepada merosakkan batang korteks dan cawangan cawangan selaran matahari, untuk pembekuan sistem akar.

baja nitrogen digunakan di awal musim bunga atau musim gugur lewat dalam dos yang diperlukan (600-900 g setiap meter persegi bergantung kepada kesuburan tanah), juga menyumbang kepada sifat-sifat yang baik daripada tisu, yang mengurangkan kesan negatif daripada terlalu panas dan mengurangkan kemungkinan kerosakan kepada pokok. Pupuk aditif meningkatkan proses pertumbuhan tumbuhan, menggalakkan pengumpulan nutrien, meningkatkan ketabahan musim sejuk.

Baja fosfat-kalium meningkatkan rintangan tisu kortikal dan cambium kepada faktor alam sekitar yang tidak menguntungkan. Pokok, secara sistematik diberi makan oleh mereka (900 g fosforus dan 120 g kalium per tenunan), kurang dimakan oleh selaran matahari. Bahaya kerosakan musim sejuk meningkat selepas pemangkasan pokok yang kuat, akibat daripada proses pertumbuhan yang semakin meningkat, dan tisu tidak masak. Pemangkasan hanya sederhana menyediakan pertumbuhan biasa pucuk tahunan dan penamatan proses pertumbuhan yang tepat pada masanya, yang menyumbang kepada peningkatan rintangan fros.

Kebanyakan semua, jenis musim sejuk jenis epal pematangan lewat mengalami, terutamanya Renet Simirenko, Idared, Jonathan; dari jenis musim luruh – Renet Landsbergsky, Parmen emas.

Teknik penting yang mengurangkan kerosakan pada batang dan cabang cawangan-cawangan pokok pokok adalah inokulasi umpan langsung dari jenis yang tidak tahan lasak ke mahkota pokok jenis tahan. Kekerasan musim sejuk yang tinggi di kalangan jenis apel dicatat: Antonovka, dan antara pir – pir hutan. Perarakan dan selaran matahari kerap merosakkan ceri, plum, aprikot. Oleh itu, adalah penting untuk memilih varieti beku dan musim sejuk yang tahan lama untuk berkembang. Ia juga harus diambil kira bahawa lebih banyak kerosakan daripada stempel rendah yang dialami oleh pokok stempel tinggi.

Untuk menahan fros-retak dan sunburn pokok-pokok, ia adalah perlu untuk mengurangkan turun naik mendadak Suhu kulit stem tisu dan cawangan di hari yang cerah dalam musim sejuk dan musim bunga, untuk menghadkan akses kepada cahaya matahari yang kuat ke tisu permukaan kulit. Bersama-sama dengan pembentukan pokok-pokok dengan batang rendah, ini dapat dicapai dengan beberapa cara lain.

musim luruh lewat (akhir November hingga awal Disember) batang dan cawangan cawangan pokok buah-bearing muda rangka dan memutihkan penyelesaian 20 peratus kapur atau kapur dengan tambahan kuprum sulfat (2 kg kapur, 500 g baldi sulfat air). Boleh digunakan untuk cat berasaskan air (BC-511, EVA-27A, WA-CN-577), yang digunakan untuk permukaan pokok pada musim gugur sebelum fros dan menyimpan mereka sehingga tiga tahun untuk melindungi daripada terbakar. Adalah dinasihatkan untuk taburkan dengan susu kapur seluruh mahkota. Kemudian dilindungi dari selaran matahari akan menjadi kulit semua cabang dan batang pokok, serta tunas buah. Ia amat berguna untuk menyemburkan mahkota keseluruhan pokok seperti aprikot, ceri, jenis epal musim sejuk.

Untuk mengelakkan kerosakan pada batang pokok muda, disarankan untuk mengikatnya dengan buluh, batang bunga matahari, jagung, dan kertas putih padat untuk musim sejuk. Lebih bijaksana untuk memohon bahan-bahan polimer yang berbeza untuk mengikat pokok-berlubang (dengan lubang) filem polietilena susu putih yang mengekalkan sifat mekanik mereka selama 4-5 tahun. Mengikat kerap melonggarkan supaya dengan pertumbuhan lebar batang di antara filem dan permukaan kulit batang mempunyai ruang 1-2 cm. Ini dilakukan untuk pertukaran gas biasa. Tetapi yang terbaik adalah menggunakan mesh plastik yang bertahan 5-6 tahun penggunaan berterusan.

Tidak sesuai untuk mengikat pokok-pokok dengan filem polimer yang telus dan berwarna gelap, sebuah ruberoid, sejak itu, akibat “kesan rumah hijau”, teras menjadi sangat panas. Oleh itu, pada suhu udara tolak 2-3 suhu kulit boleh naik hingga 30, yang membawa kepada kematian pokok. Untuk melindungi batang dari bawah sinar matahari dan merosakkan pokok muda oleh tikus, tidak boleh digunakan minyak dan bahan lain yang mengandungi lemak. Lemak menembusi tisu, pertukaran gas terganggu dan menyebabkan kematian tisu korteks, sel-sel cambium.

Dalam musim sejuk yang snowless dengan salji sedikit, dan untuk melindungi sistem akar daripada membeku (terutama di tanah berpasir cahaya) digunakan sungkupan gambut pokok batang, habuk papan, lapisan humus 10-12 cm. Jika jatuh salji cukup, ia berduri dan tamped keliling batang pokok, membuat salji aci, pasangkan perisai, supaya apabila air salji cair mencairkan air tidak mengalir ke tepi. Anggur, serai, actinidia, bunga ros harus terdedah kepada tanah dan ditutup dengan salji, habuk papan, gambut.

Loading...