Een radijs is nuttig of schadelijk, wat zit er in de samenstelling ervan? Het verhaal van de radijs, zijn calorieën, nuttige en schadelijke eigenschappen

Een radijs is nuttig of schadelijk, wat zit er in de samenstelling ervan? Het verhaal van de radijs, zijn calorieën, nuttige en schadelijke eigenschappen

Radijs, als een nuttige en heerlijke groente, werd ook in het oude Egypte in voedsel gebruikt. Zelfs op de piramides van Cheops is deze opmerkelijke groente bedrukt.

Op dat moment waren er geen tabletten en zo veel chemische medicijnen als nu, de gebruikelijke producten in verschillende soorten waren zowel voedsel als medicijnen. In welke gevallen is de radijs, waarvan het gebruik onmiskenbaar is, een medicijn en wanneer is de radijs schadelijk? En wat zijn de eigenschappen van deze groente? Om te beginnen zullen we begrijpen welke soorten van deze wortelgewassen we in ons land vinden.

Soorten radijs

Zwarte radijs. Het gebruik van deze soort prevaleert boven alle andere. Vanwege het hoge gehalte aan glycosiden van methyl-mosterdolie in zijn samenstelling, die het bitter maken, is het zwarte radijs waarvan wordt gezegd dat het bitter is.

groen, of, zoals het ook wordt genoemd, Margelaanse radijs. Groen is niet alleen huid, maar ook vlees. Deze vorm verschilt van de vorige met een mildere smaak en sappigheid. Door het aantal bruikbare stoffen is het iets minder dan zwart.

Witte radijs, daikon, of Japans. De grote witte wortel van de daikon heeft een zoete, sappige pulp. Daarin zitten natuurlijk niet zoveel glycosiden van methyl-mosterdolie, maar de daikon heeft veel andere nuttige eigenschappen van radijs.

Er zijn andere soorten, maar de hierboven genoemde variëteiten zijn de meest voorkomende in ons land.

Ongeacht smaak en kleur, radijs is een gezonde en caloriearme groente. Met de juiste bewaring behoudt de radijs zijn nuttige eigenschappen tot het voorjaar, blijkbaar genoot ze daarom in Rusland een speciale eer tijdens de vastentijd vóór Pasen.

Radijs: samenstelling en caloriegehalte

Als je het eet, krijg je veel nuttige stoffen, zoals:

Een groot aantal voedingsvezels. In combinatie met een caloriearme radijs helpen ze iedereen die wil afvallen. Vezel, vervat in wortelgewassen, reinigt het lichaam van gifstoffen.

• De grootste in vergelijking met andere groenten, de hoeveelheid kalium maakt een radijs nuttig voor het menselijk lichaam bij hart- en vaatziekten.

Glycosiden van methylmosterdolie. Ze geven de radijs de gunstige eigenschappen die nodig zijn voor de behandeling van bronchitis of longontsteking. Wortel kan ontstekingsgewrichtsaandoeningen helpen voorkomen, helpen met jicht, als een cholagogue, om de immuniteit te versterken.

Vitamine C geeft de plantaardige antioxiderende eigenschappen, en daarom is radijs nuttig voor het lichaam in de strijd tegen veroudering. Vitamine C verhoogt de menselijke immuniteit, het neemt deel aan het bloed en heeft een gunstig effect op de toestand van de bloedvaten.

• Koolhydraten geven voldoende hoeveelheid vitale energie. Dankzij deze radijs, waarvan het caloriegehalte slechts 36 calorieën per 100 gram is, helpt het om gemakkelijk de voedingsbeperkingen te weerstaan.

De aanwezigheid van veel noodzakelijke stoffen in het lichaam maakt radijs nuttig voor groente voor de menselijke gezondheid.

Een radijs bereiden met gezondheidsvoordelen

Radijs is goed om toe te voegen bij het koken van warme gerechten, bijvoorbeeld in lagman, in goulash, jus met vlees.

Radijs waarvan het caloriegehalte laag is en de voedingswaarde hoog is, is niet minder smakelijk en in rauwe vorm:

Salades hebben haast.

Met olijfolie:

Gepelde wortelgewassen gesneden in vier delen, gehakt dun plastic, giet olijfolie, zout. Laat 3-5 minuten staan. Het is beter om een ​​groene radijs of daikon te gebruiken voor deze salade.

Met wortels:

Geraspte wortelen en radijs op een grote rasp, zout, je kunt knoflook naar smaak toevoegen, alles voorverwarmen in een koekenpan, plantaardige olie gieten. Meng grondig. Deze salade is erg smakelijk om met plov te eten.

Deze salade kan naar uw smaak worden gevarieerd: bijvoorbeeld, seizoen met mayonaise, u kunt geen knoflook toevoegen, radijs is rijk aan essentiële oliën, die gerechten een smaak en een heldere smaak geven.

Knuppels voor de bereiding van medicijnen en maskers van radijs

Als medicijn wordt meestal haar sap gebruikt. Het kan op verschillende manieren worden verkregen:

• Snijd de bovenkant van het fruit, snijd het vlees voorzichtig en verwijder het, maak een groef. Voeg er honing of suiker aan toe en laat het een paar uur intrekken. Haal het deel van de pulp eruit dat niet wordt weggegooid – maak er een meelbloem van (zie hieronder).

• Schil de radijs, snijd in blokjes, voeg toe aan een kom, besprenkel met suiker of giet met honing, pers het sap na 7-8 uur.

• Groente rasp op een grote rasp, giet honing of vul het met suiker. Met deze methode kun je na 2-3 uur sap krijgen. Trek het correct uit. Gooi de knijptjes niet weg, het is beter om een ​​voedend gezichtsmasker bij hen te maken.

Meestal worden verwelkte wortels weggegooid, maar van hen is het mogelijk om een ​​productbasis voor verschillende doeleinden te maken.

• Snijd de groenten met plastic, droog ze in de frisse lucht of in de oven op een laag vuur. Absoluut gedroogde kunststoffen worden gemalen op een koffiemolen tot meel.

Roggemeel kan worden gebruikt voor gebruik als een verdikkingsmiddel in verschillende gerechten, voor de basis van maskers of kompressen. In het radijsmeel blijven de nuttige eigenschappen van de groente lang bewaard, maar deze moet op een koele, droge plaats worden bewaard.

Radijs zal je helpen om nog mooier te worden

• Bij 1 eetlepel overblijft na verkregen sap bagasse (of een mengsel van honing en bloem redechnoy in een verhouding van 1: 1), voeg 1 theelepel lijnzaadolie en room. Nadat u het masker gedurende 10 minuten hebt vastgehouden, spoelt u het af met warm water. Radijsmasker is schadelijk voor de gevoelige huid!

• Om het gezicht te verhelderen en te verjongen, kun je 1 eetlepel mengen. lepel van aloë sap en een lepel van sterke groene thee, 2 eetlepels geraspte radijs (of bloem van te maken), als je een droge huid hebt, want je zal het beter zijn als u 1 theelepel olijfolie toe te voegen. Breng aan op gezicht en hals gedurende 15-20 minuten, spoel af met koud water.

• Voor de vette huid gezicht Behandel hem met zo’n masker: een eierdooier en een eetlepel geraspte radijs (of redechnoy meel) Mix en toe te passen op het gezicht, in twintig minuten met een wattenschijfje gedrenkt in sterke thee bladeren van groene thee, verwijder voorzichtig het masker. Spoel je gezicht af met koud water.

• Sap, half verdund met water, veeg de huid af als u het wilt bleken. Alleen in dit geval is honing niet nodig om aan het sap toe te voegen.

Radijs-genezer

Radijs sap is goed voor de gezondheid als een anti-inflammatoire, diureticum, wondgenezing en choleretic. Door het sap met honing te mengen, helpt u uzelf en uw gezin bij de behandeling van bepaalde ziekten:

Bronchitis, een verkoudheid met hoest. Vier een paar dagen 4-5 keer per dag een eetlepel van het mengsel;

Hartritmestoornissen. Drie keer per dag voor de maaltijd één eetlepel drinken;

cystitis. Slechts drie keer per dag, een eetlepel na het eten;

• Als u dat wel hebt gedaan urolithiasis, probeer ‘s morgens op een lege maag twee eetlepels sap te drinken, het helpt ook bij de aanwezigheid van wormen;

Diabetes mellitus. Drink driemaal per dag 2 eetlepels sap;

Het lichaam schoonmaken. Na de maaltijd drink je eerst een theelepel sap, en verhoog je geleidelijk de hoeveelheid sap tot een half glas. Voor het reinigen heb je 10 kg wortelgroentesap nodig. Het is het beste elke dag een vers portie te maken, zodat het sap zijn helende eigenschappen niet verliest. Zorg ervoor dat je je conditie bekijkt als er pijn is in het juiste hypochondrium – het is begonnen om de lever te reinigen. Onderbreek het gebruik van sap, laat het lichaam een ​​deel van de gifstoffen “uitdrijven” en begin dan langzaam weer helemaal opnieuw.

Burns. Radijs hakken, op een schoon servet doen en hechten aan een brandwond.

Reuma, ischias. Neem een ​​kwart kopje drie keer per dag na de maaltijd dit mengsel: 0,5 vodka cup, 1 eetlepel zout, 1,5 kopjes radijs sap, honing 1 kop. Je kunt dit mengsel gebruiken als een maling.

Genezing van wonden. Vermaal radijszaadjes met water: 1 eetl. een lepel zaden, 3 el. lepels water en breng het mengsel op de wond aan.

Radijs: wat is de schade aan de gezondheid?

Niet altijd is een radijs geschikt voor de behandeling van ziekten. Bovendien zijn er situaties waarin radijs schadelijk is voor de mens. Nuttig in één geval, kunnen de eigenschappen van de groente, zoals de aanwezigheid van ruwe vezels, een groot aantal etherische oliën, in andere situaties deplorabele reacties van het lichaam veroorzaken.

Bijzondere aandacht is belangrijk in de toepassing van radijs als medicijn in de volgende gevallen:

• tijdens zwangerschap;

• Tijdens ontsteking van het maagdarmkanaal;

• Met maag- en darmzweren;

• als u jicht heeft;

• Bij bepaalde hart- en vaatziekten.

In ieder geval, tijdens de behandeling moeten aandacht besteden aan de manier waarop het lichaam reageert op veranderingen in de voeding, beter een arts te raadplegen voordat u radijs als een drug.

Probeer in geval van onaangename symptomen radijs van uw dieet uit te sluiten. Als je veel lichter wordt, betekent dit dat de radijs geen voordelen voor je lichaam oplevert en het is beter om het niet te gebruiken.

Schadelijke radijs voor zwangere en zogende moeders?

Zwangerschap voor een vrouw is een speciale periode waarin er grote veranderingen zijn in haar lichaam en in haar leven. Daarom moet je tijdens de zwangerschap vooral gretig naar jezelf luisteren.

Radijs is nuttig voor het lichaam, zoals we al hebben ontdekt, maar we moeten niet vergeten dat in de ontstekingsprocessen van het spijsverteringskanaal de radijs schadelijk is.

Aan de ene kant lage calorie radijs helpt de kracht en hulp bij het gewicht onder controle te passen tijdens de zwangerschap, aan de andere kant, het aanbrengen van de zwarte radijs sap hoesten, kan dit ongewenste reacties, zoals verhoogde baarmoedertonus optreden veroorzaken. En dit kan op zijn beurt leiden tot een miskraam.

Daarom moet je heel voorzichtig zijn en je gevoelens volgen.

Maar tijdens het voeden zal een baby-radijs helpen de lactatie te verbeteren, hiervoor heb je nodig:

driemaal daags, tien minuten voor een maaltijd, drink een drankje gemaakt van een glas radijsap en een kleine hoeveelheid honing of suiker. Je kunt geen sap bewaren, dus elke dag zul je een nieuw portie sap moeten maken.

Radijs voor kinderen

Meestal zijn radijskinderen niet zo dol op haar scherpe smaak, maar er zijn tijden dat een radijs goed is voor de gezondheid van een kind. Vooral tijdens een verkoudheid. Zwarte radijsensap met honing is een bewezen oud middel tegen hoesten.

Radijs is een geweldige groente die gezondheid en harmonie geeft, zijn eigenschappen helpen in verschillende situaties.

Houd van de radijs – en wees gezond!

Loading...